vineri, 16 martie 2018

Maratonul Aplicațiilor Educaționale la Biblioteca polonă „A. Mickiewicz”


Oxana Andreev,
Biblioteca polonă „A. Mickiewicz”

La 14 martie 2018, Biblioteca de cultură și literatură polonă „A. Mickiewicz” din  Chișinău a găzduit un frumos eveniment Edu Apps Marathon, organizat în cadrul proiectului Fii conectat, implementat de 7 biblioteci din țară, cu susținerea financiară a Programului Novateca.


Astfel, bibliotecarii din Biblioteca publică Băcioi, Biblioteca publică Boșcana, Biblioteca publică Caracui, Biblioteca publică pentru copii Molovata, Biblioteca publică Cobusca Veche, Biblioteca publică „A. Vartic”, Dănceni și biblioteca lider, Biblioteca polonă „A. Mickiewicz”, împreună cu unii dintre beneficiarii serviciului,  și-au dat loc de întâlnire la capitală, cu marea dorință de a împărtăși altora din scurta lor experiență.
De trei luni încoace, în aceste șapte biblioteci a fost implementat, serviciul Fii conectat. Un serviciu modern de bibliotecă axat pe dezvoltarea competențelor de utilizare a tabletelor și utilizarea lor pentru dezvoltarea copiilor și eficientizarea comunicării cu membrii familiei.
Și dacă în cadrul serviciului au fost instruiți cum să utilizeze aceste aplicații, atunci în cadrul acestui Maraton, ei trebuiau să împărtășească aceste cunoștințe cu vizitatorii și oaspeții veniți.
Astfel, în ziua de miercuri, la orele amiezii, biblioteca a devenit gălăgioasă și neîncăpătoare pentru toți cei adunați. Aici erau prezenți și pici de la grădiniță cu mamele lor, și elevi din clasele primare, și cei din clase liceale, educatori, profesori, bibliotecari, dar și persoane în etate, toți dornici de a afla ceva nou.
Chiar de la intrare fiecăruia i s-a oferit fise de 4 culori, din care ei trebuiau să-și aleagă doar una, care ulterior urma să fie folosită în cadrul Maratonului. Tot pe această fisă, era 
scris și cadoul garantat, care avea să-l primească oricare participant la eveniment.
De partea cealaltă, utilizatorii-moderatori, îmbrăcați în tricouri albe cu titlul serviciului scris pe ele, așteptau cu mari emoții începerea evenimentului.
Cu un cuvânt de salut a venit Oxana Andreev, directorul bibliotecii gazdă, totodată și bibliotecii lider, dar și coordonatorul proiectului Fii conectat. Discursul a fost unul inspirațional și motivațional pentru toți cei care vor să descopere lumea aplicațiilor.
După ce au fost explicate regulile și condițiile Maratonului, oaspeții s-au bucurat de Gala Best Apps, atunci când participanții au ieșit în fața lor pentru a le prezenta cele mai solicitate aplicații de la începutul proiectului, apoi s-au împărțit în grupuri, conform fiselor primite, după care au fost direcționați spre stația anunțată conform culorii. 

În acest mod, un grup era la stația Wep Piticii , unde au fost informați despre aplicațiile de control parental, cât sunt ele de utile, dar au putut afla și care sunt aplicațiile tocmai bune pentru cei mici,  ba chiar au au reușit și să testeze câteva.
La stația Tablet Design, s-a vorbit și s-au demonstrat aplicații ce ajută la crearea unui design. Participanții au reușit să încerce și unii pași, utilizând aplicațiile Canva, Poster sau CTDesign.
Stația Master Photography, a adunat oaspeții pentru a le confirma cât sunt de utile și ușor de utilizat aplicațiile de editare foto, mai ales atunci când o faci corect. În discuție au fost puse setările acestor aplicații, care mai toți le cunosc doar pe dinafară.
Iar la stația Divertis s-au prins în horă o multitudine de aplicații din diverse domenii: aplicații de logică, de studiere a limbilor străine, de studiere a geografiei, de cunoaștere a corpului uman etc.

            Staționarea la fiecare din ele a fost de 20 de minute, timp în care vizitatorii au reușit să cunoască unele aplicații sau chiar să le încerce.
Atunci când toate grupurile au reușit să treacă pe la fiecare, i-am rugat să ne lase și un feedback în care să ne spună care aplicație le-a părut cea mai interesantă sau utilă pe moment. Și nu ne-am mirat deloc, atunci când am văzut că cea aleasă a fost PhotoMath, o aplicație inovatoare, care explică cum se rezolvă exercițiile. Ea poate ajuta copiii să învețe matematica tocmai pentru că le explică metoda de rezolvare. După ea, cele mai multe voturi au adunat aplicațiile Viber, Facebook și Canva.
            Frumos a fost și faptul că datorită acestui Maraton, s-au conectat și utilizatorii acestor 7 biblioteci, care fiind uniți în aceste grupuri de moderatori/facilitatori au format cu adevărat o echipă. 

            Și ne-ar plăcea mult să-i menționăm, pentru că au reușit să se mobilizeze, să depășească  acele emoții de la început și să treacă cu brio testul vorbitului în public.
Deci, Irina Gonța, Mariana Dogaru și Ionuț Pelin, împreună cu bibliotecarele Maria Lăpușneanu și Galina Ursu de la Biblioteca publică Băcoi; Veronica Pînzaru Adelina Cotovanu și Dan Ungureanu, împreună cu bibliotecara Mariana Ursu, de la Biblioteca publică „A. Vartic”, Dănceni; Elena Frunză și Țanga Daniel, împreună cu bibliotecara Svetlana Catan de la Biblioteca publică Boșcana; Lilia Mutelica și Sergiu Mititelu, împreună cu bibliotecara Dina Mititelu de la  Biblioteca publică Caracui; Inga Stavenschi şi Natalia Postică, împreună cu bibliotecara Vera Oxente de la Biblioteca publică pentru copii, Molovata; Stacey Blasing, Sergiu Timuș, Dorina Timuș, Ion Ciocan, împreună cu bibliotecara Radomira Timuș de la Biblioteca publică Cobusca Veche și Egor Borisov, Maxim Andreev, Iana Voloșa, Anastasia Ursachi, Emilia Huștiuc, Andreea și Valentina Bargan, Irina și Alina Dovganiuc, împreună cu bibliotecara Oxana Andreev de la Biblioteca polonă „A. Mickiewicz”. 

Edu Apps Marathon a fost un eveniment inedit, care ne-a ajutat să comunicăm, să învățăm, să împărtășim lucruri frumoase și utile și să conectăm oamenii pentru a participa împreună la dezvoltarea comunității din care fac parte.