sâmbătă, 2 decembrie 2017

Ultima săptămână a lunii noiembrie la Biblioteca „Ștefan cel Mare”

Alexandra David, bibliotecar, Filiala „Ștefan cel Mare”

Ultima săptămână de toamnă la Biblioteca „Ștefan cel Mare"a fost plină de evenimente interesante la care au participat profesori universitari, voluntari, elevi ai claselor de la liceele adiacente.
Un impact neașteptat au adus  lecțiile publice „Un mod de viață sănătos", organizate de comun cu Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie și moderate de Ștefan Hanganu, educator de sănătate (România), la care  au  participat  elevii Liceelor Teoretice „Iulia Hasdeu"; „Elena Alistar " și a Școlii Profesionale nr.3. Au fost puse în dezbatere diverse aspecte ale problemelor ce țin de subiectele: Depresia; Nutriție sănătoasă și Impactul internetului.
Discuțiile au captat atenția elevilor, exemplele aduse de către vorbitor, au provocat implicarea acestora la dialog, ca mai apoi să manifeste un interes major la analiza factorilor ce provoacă diferite maladii ale corpului omenesc. Totodată elevii au cerut sfaturi practice referitoare la protejarea de influența negativă a Internetului și la evitarea stărilor depresive.
 O altă lecție publică extrem de interesantă s-a desfășurat la 29 noiembrie, în colaborare cu Valentina Bodrug-Lungu,  doctor habilitat în pedagogie, conf. universitar, președinta Gender Centru, expertă în educația de gen.
În cadrul Campaniei Internaționale „16 zile de combatere a violenței în bază de gen”, care se desfășoară din 1991, în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, cu suportul Misiunii OSCE din Moldova, a avut loc prima lecție: „Prevenirea violenței prin Strategii de violență ale tinerilor prin prisma egalității de gen”. La lecția publică au participat elevii Școlii Profesionale nr. 3 și a Liceului Teoretic „L. Rebreanu" din Chișinău. A fost un dialog cu mult suspans privind subiectul discutat, completat cu imagini televizate. Următoarea lecție publică va avea loc în data de 7 decembrie 2017.
O activitate interesantă s-a desfășurat  la Atelierul de creație „Fantezie". De la o ședință la alta micii „meșteri" sunt provocați sa învețe arta macrameului. La activitatea vizată , copiii au învățat împletirea  lănțișoarelor, care mai apoi vor deveni baza  obiectelor de artă manuală. Astfel copii clasei I-a de la Școala - Grădiniță „Pas cu Pas", au învățat  Lănțișorul din noduri pătrate. Lănțișorul din noduri pătrate a fost procedeul de împletire. Participanții au fixat firele de bază prin metoda fixării inegale și au împletit nodul plat prim, apoi nodul plat secund căpătând nodul pătrat. După ce au exersat de mai multe ori acest procedeu, au învățat cum se face ochiul „picou” între nodurile pătrate conferindu-i lănțișorului o formă mai suplă. Mare a fost bucuria picilor când spre sfârșitul activității s-au isprăvit cu confecționarea nodurilor.
La ședința de duminică a serviciului „Engleza de la mic la mare", conducătorul acesteia, elevul Robert Moșanu, într-o formă inedită a atras participanții la discuții. Astfel, la o ceașcă de ciocolată fierbinte, participanții  și-au numărat anii, au spus cu ce culori sunt îmbrăcați, cum este timpul afară. Toată discuția s-a desfășurat doar în limba engleză.
Cu prilejul a 50 de ani de la nașterea scriitorului, poetului și prozatorului  Dumitru Crudu, a fost prezentat un spectacol după cartea „O bătrână de unsprezece ani ", realizat  de către elevii clasei a III-a C de la Școala - Grădiniță „Pas cu Pas”. Despre această carte, Mariana Harjevschi, spunea: Dacă începi să citești „O bătrână de 11 ani”, desemnată în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ed. XIX cartea anului, nu te lași de citit. Au un fel de magie versurile, au un fel de farmec eroii poveștii. Își trezesc emoții, dar și îți oferă o doză de umor. Firește acesta este Dumitru Crudu.” Așa și spectacolul a trezit sentimente  de bunătate și frumos, deși pe undeva povestea e și tristă. Spectacolul a culminat cu învingerea iubirii și prieteniei. Cu aceste impresii au rămas și spectatorii.
            Cu toate că ploaia a pus stăpânire pe ultimele zile ale toamnei,  copiii de la Școala – Grădiniță  „Pas cu Pas” sunt mereu originali, creativi și dornici de a crea lucruri interesante. Și pentru ca e toamnă târzie acum, ei au confecționat tablouri din frunze uscate, animăluțe și insecte, ursuleți  și omizi, vulpi, tigri, șoricei, veverițe și multe alte lucrări care merită aprecieri. Astfel din fantezia și dibăcia copiilor fructele și legumele, dar și alte materiale, cum ar fi frunzele, semințele s-au transformat în superbe animăluțe  așezate cuminți într-o menajerie improvizată. Biblioteca „Ștefan cel Mare” a găzduit această minunată  expoziție - menajerie cu genericul „Târzie toamnă e acum„  oferindu-le posibilitatea  utilizatorilor  bibliotecii să admire creațiile copiilor.
În cadrul Serviciului „Mesagerii Siguranței” mmoderatorii au menționat că strada nu este un loc de joacă. Învățându-i-i pe copii să circule corect, ei vor evita pericolele străzii. Pentru a fi feriți de acestea, trebuie ca ei să cunoască și să respecte cu strictețe regulile de circulație și semnificația indicatoarelor rutiere. Copiii au învățat cum trebuie să traverseze strada, care sunt locurile permise pentru a traversa, cum și unde trebuie să coboare din transport, semnificația culorilor semaforului, respectarea regulilor de circulație și a indicatoarelor rutiere ca pietoni, ca bicicliști și cum să se echipeze urcând pe bicicletă etc. Uliana Catan (Inspector principal al SST al Inspectoratului Național de Patrulare) mesagerul acestei campaniei de siguranță în trafic,  este cea care îi captivează pe copii prin metode interactive și interesante și  de fiecare dată vine cu surprize și cadouri interesante.

            Urmare a activităților desfășurate în ultima săptămână de toamnă a fost creșterea semnificativă a utilizatorilor care  au  pășit pragul biblioteci, aceștia fiind participanți, voluntari,  moderatori.  Astfel, organizarea și desfășurarea activităților de interes public devin tot mai atractive și au un impact pozitiv.