marți, 12 decembrie 2017

O istorie de succes la Biblioteca „I. Mangher”


 Biblioteca noastră a avut un bun prilej de a participa în cadrul unui proiect „Impreună pentru comunitate” al ABRM, susţinut de către NOVATECA. 


Drept rezultat a fost realizat un Proiect privind inițierea unui serviciu nou pentru copii. De Proiectul „Copii motivați şi activi” au beneficiat 20 de copii evrei, cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani. Scopul a fost creșterea gradului de interes şi motivație a utilizatorilor mici,prin formarea abilităților de comunicare şi tehnologice în cadrul bibliotecii evreieşti. Au fost realizate 8 activități de educație non-formală, unde copii au obţinut abilităţi de utilizare a tabletei, de căutare, găsire şi prelucrare a informaţiei, abilităţi de relatare, prezentare publică a informaţiei, abilităţi motorice şi dezvoltarea spiritului civic. 
Serviciul a fost promovat pe saituri de socializare, anunţ pe panoul  bibliotecii, diseminarea informaţiei prin semne  de carte distribuite la grădinița evreiască, Liceul Tehnologic „Herzl”, KEDEM.  Aceste postări  au fost vizualizate de 2 057 ori. Numărul de utilizatori a crescut cu în număr de 19 . Partenerul nostru a fost AO Centrul Cultural al Comunităţii Evreieşti, care ne-a donat 2 seturi „Teatru de păpuşi” şi toate rechizitele necesare pentru buna desfășurare a atelierelor de instruire în sumă de 2 539 lei.


           Grație participării la atelierele de instruire, a crescut imaginea bibliotecii evreieşti „I. Mangher”. Pentru multe familii tinere acest loc din inima Chișinăului a devenit atractiv, pentru posibilitatea de a-şi dezvolta micuții în atelierele de creație și instruire non-formală. Biblioteca a devenit un centru de socializare, comunicare, descătușare, creativitate pentru micuți.  S-a creat un nou serviciu modern, care are continuitate şi priză în comunitatea copiilor. El este din ce în ce mai solicitat şi binevenit, deoarece s-au găsit şi utilizat noi metode de educație non-formală (lectura interactivă); în deosebi, prin utilizarea tehnologiilor moderne (tablete, alte gageturi), programarea lingvistică a copiilor (însușirea terminologiei IT), antrenarea  acestora la creativitate. Avem noi şi noi solicitări din partea altor părinti, care vor să-şi aducă odraslele la aceste ateliere. Părintii au menționat că astfel de activități se mai desfășoară şi în alte scoli private, doar că sunt mult prea costisitoare pentru ei, pe când la noi, la „I. Mangher”, plata constă din zâmbet, voie bună și multă afecțiune pentru cei mai importanți  utilizatori ai bibliotecii – COPIII!