luni, 11 decembrie 2017

Mesagerii siguranței

Elementul de siguranță personală, în contextul intensificării traficului rutier și cunoașterii regulilor de circulație, a devenit ultima vreme pentru toată lumea, dar, în mod special,  pentru tinerele generații unul inevitabil și absolut necesar.
         Un număr considerabil de copii, în calitatea lor de mici utilizatori ai Bibliotecii „Ștefan cel Mare”, a beneficiat, fiind printre primii consumatori ai acestor informații, de proiectul de educare și informare în acest domeniu deosebit de important.
         Conceptul proiectului a fost lansat și organizat de Direcția Inspectoratului  General al Poliției „Mesagerii siguranței”, în colaborare strânsă cu Școala - Grădiniță nr. 152 ”Pas cu Pas”. Conținuturile proiectului nominalizat au fost concepute și fixate pe zece activități esențiale de informare și sensibilizare atât pentru copii cât și pentru maturi. Opt dintre aceste instruiri au fost, în mod intenționat, destinate copiilor. Ele includ două domenii prioritare: siguranța personală și siguranța rutieră. Alte două activități au fost concepute pentru părinți și bibliotecari, cu implicarea cadrelor didactice. Pe parcursul desfășurării celor opt activități, patru dintre acestea au fost cu scopuri bine definite raportate siguranței personale. Copii au fost instruiți și informați cu precauție asupra posibilelor forme de violență. Pe parcurs au fost scoase în evidență multiple tipuri și semne ale violenței și cine, eventual, ar fi persoanele sau autoritățile care pot să le ofere ajutor în asemenea situații. De asemenea, o atenție sporită, în cadrul acestor manifestații, a fost acordată și altor teme, cum ar fi : siguranța în mediul virtual, căile și formele de protecție a bunurilor personale în stradă, la școală și care ar putea fi obiectele ce le pot pune viața lor personală în pericol.
      Cele mai esențiale și importante reguli însușite au fost scrise pe fluturași confecționați din hârtie colorată și lipiți pe un poster. Apoi, în conformitate cu doleanțele micilor mesageri,  au fost scrise pe frunze multicolore, prin scurte mesaje, și, ulterior, oferite  trecătorilor din parcul din apropierea bibliotecii. Modalitatea și  formele de intervenție ale acestor ființe micuțe și gingașe au sensibilizat adulții și  i-au îndemnat la respectarea dorințelor  acestora, ne admițând vreodată tot felul de acte de violență față de copii.
     Alte patru activități au fost dedicate regulilor de siguranță rutieră. În acest sens s-a acordat o mare importanță celor trei factori implicați în tumultul rutier: omul, vehiculul și drumul. Dintre acești trei factori, omul este de  cea mai mare importanță, deoarece, de modul în care cunoaște și respectă  regulile și normele de circulație, depinde siguranța lui în traficului rutier. S-a constatat că, din numărul accidentelor de circulație cu victime  omenești și efecte letale, sunt produse din vina pietonilor. Prin urmare, instruirile nominalizate s-au axat pe importanța comportării ființelor umane pe arterele rutiere. Copii au învățat reguli și semne de circulație pentru pietoni și bicicliști, care pot fi de un real folos în evitarea accidentelor rutiere.
       Alte reguli de circulație  deosebit de importante în contextul parcursului rutier de enormă intensitate și complexitate din ultima vreme au fost cu referință la circulația pe trotuare, traversarea străzilor pe trecerile de pietoni și a nu traversa strada prin fața sau spatele autobuselor staționate sau aflate în mișcare. Elevii au înțeles cu claritate că mersul pe bicicletă pe drumurile publice este permis prin lege numai copiilor cu vârsta  de peste 14 ani. Ei știu deja că, dacă îți dorești să conduci o bicicletă, nu este necesar să ai permis de conducere, dar este obligatoriu să știi cum să te costumezi, învățând asta la instruiri și, desigur, cunoscând foarte bine regulile de circulație specifice mersului pe bicicletă și ale traficului rutier în general.
        Pentru o mai bună înțelegere a regulilor de siguranță personală și rutieră elevii au fost antrenați în multiple și diverse activități de grup și lucru în echipă. Copiii au rezolvat rebusuri și au vizionat  imagini referitoare la traversarea străzii pe locurile permise, filmulețe educative, iar, în final, le-au analizat și au tras concluziile de rigoare.
        Recomandările instructorilor, Daniela Buzatu, Iuliana Catan de la Direcția Generală de Siguranță Personală și Inspectoratul Național de Poliție le vor fi indiscutabil de ajutor copiilor pentru a evita momente și situații nedorite din viața lor, dar și  întâlniri periculoase cu infractori sau  persoane rău intenționate. Spre finalul activităților copii au primit daruri importante și diverse lucruri necesare pentru siguranța unei ființe umane în trafic: brățări, insigne, agende pentru a-și nota reflecțiile.  

      Pentru continuitatea proiectului, în colaborare strânsă cu instituțiile abilitate și de competență în cauză, vor fi organizate câte o activitate pentru părinții acestor copii. Ulterior va mai fi organizată și o activitate pentru bibliotecari și învățători, care vor fi instruiți în două domenii prioritare: siguranța personală și rutieră.