luni, 11 decembrie 2017

Magia iernii în combinație cu Magia chimiei doar la Biblioteca „Ovidius”!

Ana Ostașevschi , masterand an. II, Universitatea de Stat din Tiraspol,
 Bibliotecar, Filiala „Ovidius”


 Fulgii pufoși au condus copiii spre Casa Cărții din șoseaua Hâncești, Biblioteca „Ovidius”. Iar aici au fost surprinși de prezența altor fulgi, fulgii de la Universitatea de Stat din Tiraspol, tinerii chimiști: Eugen Benea, Zinaida Purcel și Ariadna Tătaru. Care, datorită albului imaculat al halatelor conturau o astfel de imagine în fața micuților.

Peisajul de nedescris al iernii din sala de lectură a adunat rând pe rând spectatori, micuții, care au venit să descopere serviciul „Chimia distractivă”. 

Vârsta picilor este variată asemeni unei scări pe care urcă-n horn Moș Crăciun. Esențialul constă nu în vârstă, ci în faptul cât de gradată e curiozitatea. De la prezentarea tinerilor la jocul de cunoaștere interpersonală cu care aceștia au antrenat copiii, stabilind niște reguli, litera inițială a prenumelui va desemna litera inițială a țării unde vor călători și a obiectului pe care-l vor lua cu sine.

Jocul le-a plăcut, așa că nu au refuzat să participe și la cel de-al doilea, a cărui start tinerii l-au anunțat prin denumirea jocului: Telefonul stricat. Mare distracție a mai fost, când în loc de oxidare s-a ajuns la litere încâlcite, iar în loc de castel, telefonul a anunțat: Costel.

De la joc, subtil, subtil au trecut la o altă activitate, acolo unde copiii au fost întrebați despre importanța apei, despre stările de agregare ale acesteia, după care li s-au prezentat apa în toate stările de agregare, de la nori, ceață, ploaie până la zăpadă, ba chiar și unele curiozități despre apă și consistența acesteia în organismul uman, cât și în viața plantelor.

Informația proiectată a trezit curiozitate și feedback. După aceasta, tinerii au prezentat niște bancuri cu subiect chimic, cu toate că puștii nu au idee de chimie,  s-au descurcat de minune. De fapt, oricine s-ar fi descurcat. Pentru a vă convinge vă aduc un exemplu: Cum se numesc prăjiturile ce conțin Argon și Seleniu?

Evident, copiii nu cunosc elementele chimice, dar faptul că inițiații în chimie le-au notat simbolurile elementelor (Ar, Se), aceștia au dedus cu ușurință că astfel de prăjituri nu pot fi decât arse.

De la bancuri și amuzament, la experimentele propriu-zise. Deși la primul experiment, tinerii nu i-au anunțat titlul, atunci când copiii au văzut că baloanele se umflă singure, fără a depune efort, au exclamat: „WOW!”. Acesta a rămas a fi numele experimentului, bineînțeles că baloanele nu s-au umflat singure ci datorită reacției chimice dintre bicarbonatul de sodiu și acidul acetic.

Următorul experiment, deși are titlu: Spuma arzătoare, în limbajul copiilor el sună: Fantastic! Este un experiment unde soluția pentru veselă, apa și gazul lampant(butan) face minuni, lăsând mâinile uscate și nevătămate.


De Vulcanul chimic nici vorbă, el impresionează de fiecare dată și este solicitat îndoit. Experimentul Ceața a creat o confuzie și o mirare în mintea copiilor, căci nu au mai văzut până acum Ceață la borcan. Asta da, magie!
Ultimul experiment Curcubeul a fixat atenția publicului mic, care au acaparat cu privirile cele patru pahare cu zahăr, diferite unul de altul doar prin cantitate, cu o lingură mai puțin decât precedentul. Diluarea zahărului în apă și amestecul cu coloranți alimentari, după care adăugarea acestor compoziții în cantități mici într-un alt pahar, au făcut vizibilă situarea culorilor în straturi. Așa zisul, Curcubeu. Separarea culorilor se datorează concentrației de zahăr diferită.

Prin urmare, chimia e o combinație dintre ceea ce produce natura și ceea ce produce știința. Combinația cea mai mare e cea a curiozității spiritului uman, care o percepe ca pe o magie.

Emoțiile, bujorii din obrajii copiilor și fericirea de a fi curios și-ați suplini curiozitatea au transformat biblioteca „Ovidius” într-un virtuos  Palat al magiei .