vineri, 15 decembrie 2017

Cartea senzorială

Lilia Canțîr, bibliotecar principal, Filiala „Ștefan cel Mare”

Biblioteca publică este principala instituție care oferă multiple servicii ce  contribuie la dezvoltarea personală a utilizatorilor. Acestea se materializează prin diferite activități  de petrecere a timpului liber sub diverse forme contextualizate de o manieră destul de variată.
Oricare din aceste servicii oferă posibilitatea pentru mic și mare de a-și descoperi talentele ori  de a învăța ceva nou. Orice activitate necesită multă inspirație, atitudine în abordare și creativitate. Rolul bibliotecarului este de a scoate în relief elementul motivațional pentru utilizatori și  de a le oferi  oportunitățile de dezvoltare a hobby-urilor și a intereselor. Orice ai face, dacă e făcut cu bucurie și satisfacție, dacă e făcut din dorința de a realiza  ceva, dacă mai știi a face conexiuni între lucruri, atunci calitatea vieții crește considerabil.
     Serviciul „Cartea senzorială” a stârnit curiozitatea tuturor copiilor. Copilașii au fost, chiar de la început, incredibil de entuziasmați și marcați de procesul și de procedeele de confecționare a cărții, aceasta nefiind una simplă, dar una senzorială, plăcută la atingere, creată din propria imaginație. Propriul act de creație și rodul muncii lor au fost o experiență extraordinară pentru ei. În context, o adevărată provocare a fost atunci când participanților li s-a oferit posibilitatea de a transforma o carte tradițională în una senzorială. Și nu una la întâmplare, ci una care trebuia să fie citită de toți chișinăuienii. E vorba anume de cartea de poezii a lui Ianuș Turcanu „Dansul florilor”, propusă în anul 2017 pentru Programul „Chișinăul citește o carte”. Copii aveau misiunea să transforme cartea într-un „obiect educativ”, având forma tot a unei cărți, care poate fi răsfoită, dar care deja e confecționată, cu ingeniozitate, din materiale provenite din diverse texturi și cu utilizarea mai multor elemente cum ar fi tot felul de semințe, nasturi, flori, danteluțe etc.
      Munca destul de migăloasă le-a adus copiilor o doză extraordinar de mare de satisfacție, dobândind abilități  ce stimulează memoria, puterea de concentrare, dezvoltarea gândirii logice, creativității și, în mod concomitent, învățând pe de rost toate poeziile din carte. Apoi, modul de așezare pe fiecare pagină a imaginilor aproape identice, culorile asemănătoare cu cele din carte, croite din diferite pânze, a fost cu adevărat un succes remarcabil.
Pe lângă toate aceste lucruri, cartea, realizată hand-made, descoperă și latura artistică, latura frumoasă, creativă,  educativă din detaliile paginilor. Diferite personaje, animale, flori, pomi fructiferi îi ajută pe copiii să aibă sentimente și trăiri deosebit de specifice personajelor din poeziile lui Ianuș Țurcanu.
O altă carte senzorială personalizată, cu genericul 140 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a fost confecționată în mod special cu această ocazie. Din cele 30 de pagini, 27 au fost potrivite în așa fel încât fiecare dintre ele să cuprindă câte o mică informație despre fiecare bibliotecă filială. Cartea este confecționată din fetru, semințe naturale, hârtie gofrată de diferite nuanțe, dantelă de culorile simbolice bibliotecii și titlurile scrise cu boabe de cafea.
Acest serviciu poate produce o gamă vastă și foarte variată de idei, aici poți mereu inventa ceva nou și este o veritabilă provocare a imaginației și a creativității.  Astfel, cărțile senzoriale pot conține, de o manieră foarte variată, orice tip de mesaj sau informație: anotimpuri în imagini spectaculoase, fructe şi legume necesare pentru a cultiva modul sănătos de viață, povesti cu vise care se vor realizate, activități casnice, universul necuprins, alfabetul jucăuș, matematica şi gândirea logică, profesii etc. Toate aceste diversități  presupun inevitabil o abordare creativă  care este neapărat răsplătită cu generozitate.
Odată ce făclia creativității s-a aprins nu te mai poți opri, spiritul creator poate să se manifeste cu creativitate așa cum consideră necesar sau de cuviință, în modul lui unic, lăsându-se prins în mrejele imaginației și venind cu idei năstrușnice. Prin gândirea creativă, pui pasiune în tot ceea ce faci și trăiești o viață mai fericită, mai colorată.

În anul care vine, copii au deja planul făcut. Fiecare își dorește ca lucrările începute să aibă continuitate și un final pe măsura așteptărilor. Ei doresc cu ardoare ca mult râvnita lor carte senzorială  personalizată să fie unică și mai vin cu insistența de a pune în practică ideile lor inovatoare, pentru că ar vrea tare mult să transmită tuturor emoțiile trăite și bucuria unei realizări fericite și perfecte.