sâmbătă, 20 mai 2017

Val Butnaru deschizător de drumuri

Natalia Cojoharenco, bibliotecar, Filiala „Ovidius”

„Lupta contrariilor duce la armonia lumii”
 (citat din romanul „Negru şi Roşu”, autor Val Butnaru)

Anul 2016 a fost  marcat de un eveniment important pentru comunitatea chişinăuiană,  îndeosebi pentru amatorii de lecturi profunde.  În cadrul Programului „Chişinăul citeşte” spre lectură publicului a fost propusă cartea scriitorului basarabean Val Butnaru „Negru şi Roşu. 1930-2056”
Graţie acestui fapt am înscris în „agenda bibliotecii” trei evenimente deosebite, trei întâlniri cu scriitorul, publicistul şi dramaturgul Val Butnaru. La sfârşitul lunii martie în incinta bibliotecii a avut loc întâlnirea autorului cu colectivul bibliotecii, doritor  de a afla mai multe despre istoria apariţiei acestei cărţi. Fiind întrebat despre romanul său autorul ne-a povestit că a avut mai multe idei care l-au preocupat atunci când a început să scrie această carte. Fiind obsedat de trecutul îndepărtat care a marcat destinul  fiinţei noastre pozând în ipostaza sculpturii lui C. Brâncuşi, “Cuminţenia pământului” astfel subliniind, trăsătura specifică a neamului fără demnitate. Şi poate un ultim substrat, dar nu şi ultimul, e relaţia noastră cu timpul. Cei mai renumiţi savanţi au încercat să rezolve marea enigma a umanităţii ,natura timpului. Are el început, va avea sfârşit? La această întrebare noi toţi căutăm  un răspuns şi toţi răspundem diferit. Această temă, relaţia cu timpul  ca un fir magic l-a urmărit pe autor la toate întâlnirile cu publicul.
 La începutul lunii mai  Biblioteca „Ovidius”continuă şirul  întâlnirilor cu generaţia tânără de intelectuali de la Centru de Excelenţă în Construcţii, urmată de Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică. La a doua activitate au fost prezenţi elevii interesaţi de creaţia lui Val Butnaru, majoritatea fiind  băieţi.  La ultima activitate din acest ciclu au participat doar domniţe, ele au venit pentru a cunoaşte scriitorul Val Butnaru, nu doar analist politic pe care îl ştiu din emisiuni TV. Pe tot parcursul activităţii scriitorul a fost asaltat cu întrebări filozofice, la care domnia sa a găsit răspunsuri profunde şi complexe. Iată doar câteva dintre ele: Goethe, Dostoievski, Kafka, Murakami ș.a. sunt scriitorii la care faceți referință. În ce măsură v-au influențat?, Care a fost cartea care v-a format ca cititor?, Vă consideraţi profet în această epocă, în care trăim? .La întrebarea unei tinere din sală Dacă Roşu simbolizează comunismul atunci dragostea ce culoare are? autorul ne spune că dragostea are mai multe culori şi nu putem să ne limităm la o singură culoare, ea conţine toate culorile curcubeului, iar roşu fiind o culoare convingătoare şi agresivă a fost folosită ca un simbol al comunismului.
Scriitorul a îndemnat tinerii să citească cât mai multă literatură,  care îi va  forma  ca personalităţi. Din literatura clasică au fost recomandaţi scriitorii  universali şi români: Tolstoi, Dostoievskii, Zola, Flaubert, Rebreanu, Petrescu, Călinescu dar şi literatura scrisă de autori moderni, aşa cum ar fi Haruchi Murakami, Hanya Yanagiara ş.m.a.

În final pot să afirm cu certitudine că apariţia acestei cărţi este foarte importantă pentru noi toţi. Cartea este o provocare, care ne invită să căutăm diferite înţelesuri Este o carte care ne antrenează personalitatea. Este ca un joc intelectual, dar unul care trebuie să ne pună pe gânduri atunci când ne credem stăpâni pe destin. Destinul omului este creaţia. Destinul scriitorului  Val Butnaru este de a deschide drumul spre sufletul omului.