luni, 3 aprilie 2017

Maria Osoianu-Niconov în dialog cu cititorii Filialei „H. Botev”

Lidia CÎSSA, bibliotecar,
Filiala „Hristo Botev”
            Mult aşteptată primăvară a sosit cu raze generoase de soare, cu primele firicele de iarbă, cu primii gingași mugurași, cu primele flori prin păduri și grădini. Completează acest peisaj minunat ciripitul vesel al păsărilor - oaspeții dragi ai primăverii. Primăvara ne aduce în suflet multă lumină, bucurie, prind viață visele și speranțele, dorința de a întreprinde plimbări, călătorii, de a comunica mai mult cu cei din jur. Cel mai mult, probabil, se bucură de sosirea primăverii copiii care savurează fiecare zi, de la ei noi, maturii, ar trebui să învățăm a ne bucura de fiece clipă a vieții prețuind-o astfel.
            În ajun de Ziua Internațională a Păsărilor, în data de 30 martie 2017, la Biblioteca Hristo Botev” a avut loc lansarea cărţii Dacă aș fi și eu școlar”  de scriitoarea Maria Osoianu-Niconov. Activitatea a fost ghidată de bibliotecara Lidia Cîssa, prezenţi au fost copii de la Grădiniţa „Licurici” şi de la Academia copiilor „FasTracKids”.
            Maria Osoianu-Niconov s-a născut în anul 1950 în s. Horești, r. Fălești. Scriitoarea scrie povești și poezii pentru copii. Colaborează cu revistele Alunelul” și Florile Dalbe”. Toate cărțile Mariei Osoianu-Niconov sunt scrise cu drag și cu plăcere, aceasta o sesizăm din textele citite, din care motiv este iubită și stimată de copii. Ea este adesea înconjurată de copii, deoarece întreprinde multe întâlniri cu copiii la grădinițe, licee, biblioteci.
            Cartea Dacă aș fi și eu școlar” întruneşte o serie de poezii pentru cei mici și este ilustrată plus la toate cu desene de colorat. Este destinată copiilor mici care învață a citi, constituie pe bună dreptate un mic Abecedar. Pentru fiecare literă poeta a scris câte o poezie. Poeziile sunt  scurte, vesele, pe înțelesul și placul copiilor. Autoarea astfel îi ajută pe copii să însușească mai bine și mai rapid literele. Găsim aici poezii despre albinuță, diverse fructe, legume, plante, culturi agricole, obiecte folositoare. Maria Osoianu-Niconov a prezentat cartea, citind unele versuri din ea. Scriitoarea a comunicat copiilor cum a fost scrisă cartea, ce a motivat-o să o scrie. Ea se bucură de faptul că în colecţia sa de cărţi a mai apărut o carte pentru copii, speră că le va fi de mult folos copiilor.
Apoi a vorbit despre alte cărți ale ei scrise mai înainte - cărți cu poezii și cărți cu povești, precum: Aricică - gospodarul pădurii”, Taina șarpelui”, Fiica olarului”, Iepurașul cel isteț” ș.a. Selectiv a lecturat texte din aceste cărți. La rândul său, copii au recitat poezii despre păsări, primăvară, natură, despre alte anotimpuri care le sunt pe plac.
Copiii de la Grădinița Licurici” i-au pregătit sciitoarei un cadou, prezentând un scenariu cu genericul Oaspeții primăverii” dedicat Zilei Internaţionale a Păsărilor alcătuit din versurile Mariei Osoianu-Niconov. Cu multă măiestrie peșcolarii au interpretat rolurile versificate de diferite păsări (vrăbii, ciocănitoare, rândunica, cucul). A fost prezentă aici și albinuța cea veselă, care s-a trezit și ea, gospodina, și a prins a zbura din floare în floare, vizâtând copacii abia înfloriți. Scriitoarea a rămas plăcut surprinsă de acest cadou.  
           La finele activității scriitoarea Maria Osoianu-Niconov a donat bibliotecii cartea prezentată, colaboratorilor bibliotecii, educatorilor de la grădinițe, unor copii, de asemenea, le-a făcut cadou câte o carte din colecția sa.
            Întâlnirea cu scriitoarea Maria Osoianu-Niconov a decurs într-o atmosferă degajată, prietenoasă, plăcută,  în formă de dialog. Rămânem cu speranța că copii voi cunoaște mai bine cărțile scriitoarei, le vor îndrăgi și le vor citi în continuare.

             Lectură plăcută, copii!