joi, 23 februarie 2017

Reducerea riscului de situații excepționale și dezastre

Mila Șeremet, șef serviciu, Filiala „Transilvania”


  Păstrăm calmul și liniștea fără a intra în panică indiferent de alte zgomote din jurul nostru!
Așa a început atelierul „Eu nu tremur la cutremur” din cadrul Serviciului „Atenție la trafic” la Filiala „Transilvania” a BM „B.P. Hasdeu” realizat în parteneriat cu Școala primară nr.12 „Anatol Popovici”, cu participarea clasei a I-a însoțiți de dna învățătoare Dorina Marian. Pentru un impact mai mare am încheiat un parteneriat cu Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, delegat al cărui a fost dl Victor Mîrza, șef adjunct de la Centrul de Instruire, care ne-a adus plus valoare activității noastre.
Atelierul a fost compus din patru module: Introducere și concepte de gestionare a situațiilor excepționale (în cazul nostru, seismul / cutremurul):
  • înainte de cutremur;
  • în timpul cutremurului;
  • după cutremur.
   De importanță majoră a fost și Rucsacul de urgență. La acest capitol copiilor li s-au înmânat o fișă a câte 12 puncte cu titlul Articole necesare în caz de urgență, ca mai apoi să completăm împreună Rucsacul propriu-zis, conținutul căruia era pregătit din timp de noi:
Apă - cel puțin 4l, alimente compacte și ușoare (biscuiți de secară, batoane energizante, dulceață, conserve, sucuri, ceai, îmbrăcăminte și încălțăminte (în dependență de sezon), un sac de dormit, o trusă de prim ajutor, echipamente utile: aparat de radio, lanternă, fluier; articole de igienă: hârtie igienică, șervețele umede, articole personale: săpun, șampon, pastă de dinți, periuță de dinți, pieptene; articole pentru copii: jocuri, cărți creioane, jucării;  acte personale: acte de identitate, polița de asigurare medicală, bani, carnetul cu numere de telefon importante  și desigur, telefon. Copiii au fost atenționați că pentru orice membru al familiei rucsacul se pregătește în dependență de vârstă, abilitățile sale de mânuire și nivelul de asumare a responsabilităților față de cei din jurul său. Iar numerele magice la care pot apela sunt: 901, 902, 903 sau 112, doar dacă au o urgență!
Pe parcursul atelierului copiii au fost împărțiți în patru echipe pentru a identifica și motiva măsurile de prevenire a incendiilor propuse în cazul când părinții nu sunt acasă și a avut loc un cutremur, în urma căruia conducta de gaz a fost fisurată: deschid fereastra – închid fereastra; aprind o lumânare – folosesc o lanternă; ascult la un radio cu baterii indicațiile specialiștilor – telefonez părinților; mă culc – îi aștept pe părinți. Copiilor li s-a simulat diverse situații pentru a le explica cum să acționeze în caz de cutremur.
În cadrul activității au fost utilizate:
- calculator, diaproiector, fișe, teste, materiale promoționale, vas cu apă, mășinuță, pixuri, pietre,  expoziții de carte, pliante oferite de către Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.
Elevii au aflat:
  • ce sunt cutremurele și cauzele acestora;
  • cum se produc cutremurele;
  • ce putem face pentru a preveni riscurile cutremurelor;
  • cum să ne comportăm în timpul unui cutremur dacă suntem în stradă, transport, în casă;
  • cum acţionăm după cutremur;
  • ce trebuie să conțină un rucsac de prim ajutor în caz de evacuare.
În urma evaluării atelierului s-a depistat;
29 de copii au folosit corect noțiunile de dezastre, focar, epicentru, unde seismice;
33 de copii au identificat care sunt cauzele cutremurelor tectonice, subacvatice prin intermediul povestioarelor și a experimentelor (ex: vasul cu apă – simularea tsunami, mărul – explicarea structurii Pământului, simularea unei stări de șoc folosind două pietre);
33 de copii și-au dezvoltat deprinderi de a lucra pe grupe.
Trainingul „Eu nu tremur la cutremur” a asigurat conștientizarea de către 35 participanți a modurilor de gestionare a riscului în unul dintre cele mai răspândite hazarde naturale, cutremurul.

Nu uitați: PREGĂTIRE PENTRU AZI E SIGURANȚA DE MÂINE!