marți, 7 februarie 2017

Programul Novateca ne îndeamnă să vizităm și să implementăm

Liuba Ciobanu, șef, Filiala „Ovidius”

În perioada de 22-26 ianuarie 2017, un grup de 26 bibliotecari, lideri în Advocacy din raioanele Telenești, Orhei, Ungheni, Bălți și municipiul Chișinău, am avut posibilitatea de a întreprinde o vizită de studii în România, grație unei Burse de Călătorie în cadrul Programului Novateca. Pe parcursul vizitei grupul de bibliotecari a fost însoţit de dna Lidia Kulikovski, specialist în inovaţii şi dna Natalia Diordiţa, asociat administrativ de la Programul Novateca, care ne-au mobilizat, îndrumat şi informat în această perioadă. Scopul acestei vizite a fost cunoașterea practicilor de succes în activitatea de Advocacy și a serviciilor moderne implementate de biblioteci. În aceste zile am vizitat Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov, Biblioteca Județeană Târgul -Mureș, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj  și filiala „Zorile”, Biblioteca publică din comuna Iclod, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud. A fost un schimb de experiență productiv cu echipele manageriale a bibliotecilor vizitate.
Vizita a început cu Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu" din Braşov, unde am rămas surprinsă de bunăvoința și amabilitatea personalului. De asemenea m-a impresionat Sala „Jucării oteca", o zonă pentru copiii cu vârste cuprinse între 1-16 ani, dar şi pentru părinți şi bunici deopotrivă. Aici fiecare cititor găsește jocuri si jucării pentru dezvoltarea diferitelor aptitudini conform categorii de vârstă. Este o bibliotecă vie, colorată, pășindu-i pragul te simți în împărăția poveștilor, desenelor. Daniel Nazaria, directorul bibliotecii județene ne-a prezentat proiectele educaționale, culturale, de instruire în utilizarea tehnologiilor informaționale, servicii moderne implementate cu diferite categorii de populație, multiplele parteneriate pe care le-a obținut în ultimii ani biblioteca.
Următoarea bibliotecă vizitată pentru documentare a fost Biblioteca Judeţeană Târgu-Mureş, sediul instituției este în Palatul Culturii. Am fost întâlniți cu căldură de Directorul bibliotecii, Olivia Monica Avram, care ne-a relatat despre activitatea bibliotecii, proiectele implementate. Am văzut „capsula timpului”, idee împrumutată de la noi, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din cele menționate de dna director. Am făcut cunoștință cu cea mai recentă activitate de Advocacy, unde sudenții de la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureș au înaintat propunere către administrația publică pentru a prelungi programul de funcționare a bibliotecii în zile de sâmbătă și duminică. Mi-a atras atenția implicarea activă și inovațională a voluntarilor, susținerea voluntariatului. Ceva neobişnuit pentru mine a fost colecția de carte veche și rară din biroul directorului, unele cărți datează din anul 1474, ne-a fost prezentată  cartea cu Pagini aurite din anul 1845.
În următoarea zi, vizita de studiu s-a început la Biblioteca publică din comuna Iclod, director dna Anca Maria Rus, care ne-a povestit despre activitatea bibliotecii, succesele obținute și serviciile bibliotecii. Am fost salutați de Primarul comunei, care ne-a vorbit despre colaborarea APL-bibliotecă și ne-a oferit câte un CD cu tradițiile și obiceiurile unei nunți locale și diverse pliante.
Cel mai important moment pentru mine a fost vizita la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, despre care cunoșteam multe informații preluate de pe pagina web a bibliotecii. Și într-adevăr, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj am avut ce vedea. O bibliotecă cu spații adecvate, luminoase, calde, vii, colorate, mobilate, cu mulți utilizatori Ne-a ghidat directorul bibliotecii, Sorina Stanca, care ne-a relatat istoria bibliotecii, proiectele externe și servicii moderne implementate. Biblioteca are șase niveluri în care sunt amplasate: secția pentru copii, secția pentru adolescenți, sala de referințe, două săli de lectură, trei săli de împrumut pentru adulți, colecții speciale, care gestionează și o bază de date online „Memorie și cunoaștere locală, secția artă, American Corner.
Filiala BJC „Zorile” este un sediu care recent a fost complet renovat, mărit, dotat la standarde moderne, „este o bibliotecă cum mi-am dorit și am văzut în străinătate”, ne-a explicat dna director. Este filiala în care când am pășit pragul am exclamat „wow”. Una din cele mai importante noutăți pentru mine a fost spațiul special amenajat pentru copii și rafturi generoase de cărți noi și filme pentru aceștia. Specială este și Sala Bunicilor. Deasemenea o parte importantă sunt și sălile de studiu, spațioase, luminoase cu un design modern, unde se poate studia în liniște, lectura o carte sau pur si simplu socializa, comunica.
În drum spre casă, la sugestia dnei Lidia Kulikovski am vizitat Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Impresionată am rămas de sălile bibliotecii cu mobilier modern și culori calde care se acociau perfect cu colecțiile bibliotecii. Mi-a plăcut cum au valorificat subsolul bibliotecii unde sunt organizate ședințele Clubului Cultural Coșbook. Este un spațiu romantic în care cititorii sunt invitaţi să se bucure de linişte, cărţi bune, colocvii şi filme de calitate. Aici se desfășoară multe acţiuni culturale pentru tineri, unele moderate chiar de ei. La ședințele clubului se promovează educaţia atât pentru cinematografie cât şi pentru lectură. În curtea bibliotecii este plasată o căsuță elegantă pentru cărți, cineva împrumută o carte și o citește sau aduce o altă carte.

Datorită acestei vizite am avut parte de momente și impresii de neuitat, am aflat lucruri utile despre diverse servicii, programe, concursuri interesante, ce se bucură de o mare popularitate în rândurile utilizatorilor, îndeosebi cele dedicate copiilor și adolescenților, care merită și trebuie să fie replicate și în bibliotecile noastre. Sfaturile și sugestiile colegilor de peste Prut îmi vor fi de folos să le implementez și în activitatea zilnică a bibliotecii. Mulțumesc programului Novateca pentru susținerea bibliotecilor în organizarea și dezvoltarea serviciilor noi prin schimb de experiență!