miercuri, 18 ianuarie 2017

Vunerabilitatea, slăbiciune sau putere?

Daniela VRABIE, șef oficiu, Filiala „Transilvania”
  
Fiecare dintre noi simte săptămânal trăiri precum tensiune, stres, îngrijorare, tristețe, teamă, instabilitate, furie și multe alte emoții, care sunt indentificate de foarte multe ori ca vulnerabilitate.  Foarte des ne spunem sau auzim afirmații de genul: „Nu trebuie să fii slab, fii curajos”. A fi curajos, nu înseamnă a-ți nega sau suprima vulnerabilitatea, ci a-ți asuma propria vulnerabilitate.                                          
Trăim într-o societate la minut, în care avem așteptarea ca, alegând bine, să trăim doar emoții pozitive, încercînd din răsputeri să răspundă elevii din clasa a VIII-a de la Liceul Teoretic „Ginta Latină”, îndrumați de profesoarea de istorie Claudia Barbăroșie. Tinerii au fost activi în diferite situații, implicați cu exemple din mediul în care sunt cel mai des: școala, curtea, strada, familia etc. Introducerea a fost prezentată prin intermediul platformei Voki, în care avatarul Simona a animat publicul, menționând că „Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”, și la biblioteca „Transilvania”, vă veți descoperi pe voi înșivă.   Adolescenții au încercat să răspundă la provocările date:
·         Credeți că tinerii de azi sunt mai violenți decât cei din generațiile anterioare?
·         Considerați violența destul de prezentă în viața tinerilor de azi?
·         Sunteți într-o situație în care anticipați că va avea loc un conflict. Ce faceți, cum vă comportați?
·         Dar într-o situație în care trebuie să faceți față unui cmportament violent, indiferent dacă este verbal sau fizic.... (când conflictul s-a produs deja) ?
·         Ce anume îi face pe tineri să fie violenți? În ce situții poți deveni violent?
·         Ce înseamnă din punctul vostru de vadere să fii violent? (De câte feluri poate fi violența? Poate fi sau nu utilă? etc.).
·         Să discutăm despre siguranța pe stradă, în mijloace de transport, la școală, serbări organizate între tinerii. Unde vă simțiți în siguranță? Credeți că este o diferență între cât de în siguranță vă simțiți în locurile familiar (cum ar fi propriul cartier) și cum vă simțiți în zone necunoscute?
·         Sunt zone pe care le eviți pentru că știți că sunt șanse mari să aveți probleme acolo? Care sunt acestea?
·         În viața de zi cu zi, luați în calcul posibilitatea de a fi agresat (indiferent în ce fel – verbal, fizic)? Prin ce atitudine evitați astfel de posibilități?

  
Elevii au răspuns, că vulnerabilitatea este instrumentul de măsură al curajului. Să afirmi „Sunt vulnerabil”, înseamnă să ai curaj. Să îți asumi ostilitățiile emoționale, furia pe care o simți uneori, tristețea sau gânduri negre, frica pe care o simți în viață, îngrijorările cotidiene, înseamnă să fii un om curajos.                                       
În ajutor a venit și Alice de la „Pastila de bun simț”, dacă te simți amorțită, dacă ai trecut printr-o perioadă dificilă și vrei să te protejezi cu orice preț, chiar cu riscul de a nu mai simți nici emoțiile pozitive, practică bucuria, practică râsul, practică jocul, sau activități petrecute la Biblioteca „Transilvania”, și nu uitați să fiți toleranți, dat fiind faptul că Marele Voltaire spunea: „Ce este toleranța? Atributul umanității”.