miercuri, 25 ianuarie 2017

Ion Iachim – un povestitor pentru toate vârstele

 Filiala „Transilvania” în parteneriat cu Școala primară nr. 83 Gr. Vieru a organizat o intâlnure de suflet cu prozatorul, publicistul Ion Iachim.  Protagoniștii activității au fost elevii claselor a II-a F și a II-a G, îndrumați de profesoarele Veronica Costru și Laura Stratulat. Dna Parascovia Onciu, șefa filialei a făcut o incursiune în activitatea literară a scriitorului Ion Iachim, menționând importanța unor astfel de întâlniri.

Autorul a prezentat cartea Amintirile pițigoiului Zbanț, le-a vorbit copiilor despre aparția acestei cărți, care este scrisă cu multă fantezie, colorată cu mult umor, unde rolurile oamenilor sunt interpretate de diverse zburătoare. Ca exemplu: Cum a ajuns Zbanț ministrul al apărării a păsărilor, datorită faptului că a dat dovadă de întelegență, cultură, bună educație. Un alt erou a cărții sare este șoimul, care a editat legea că parările nu au dreptul să se îndrăgostească înainte a a împlini un an…
                                                                                                           
Autorul a menționat și despre semnificația titlului explozie de soare, cuvântul sună mai frumos, este mai interesant, i-a pus numele de Zbanț,  că era tare zbânțuitÎntâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă primitoare și constructive, fiind un bun prilej pentru a declama, înscena.                                                                                              
Surpriza plăcută a fost din partea elevilor, Marius Popa și Bogdan Busuioc clasa II-a „F”, care au înscenat un fragment din „Notiță explicativă”. O alt grup de copii din clasa a II-a „G” au prezentat un fragment din „Primele impresii” și „Soarele”.  
                     
Surprins de  capacitățile copiilor, care s-au manifestat ca niște actori adevărați, autorul le-a citit poezia „Frumoasă cu ochi rotunzi”, din cartea „Amintirile pițigoiului Zbanț.   Abundența întrebărilot la copleșit mult pe scriitor, răspunzându-le cu lux de amănute la toate întrebările copiilor. Ca exemplu: De ce sunteți scriitor? Câte cărți ați mai scris pentru copii? Prima carte în ce an ați scris-o? Ce se va întâmpla dacă păsările se vor îndrăgosti înaine de a împlini un an? etc. 
                                                                                       

A fost o activitate interesantă, captivantă, unde s-a pus în valoare creația scriitorului Ion Iachim. Copiii au plecat mulțumiți, îmbogățiți spiritual ca sa revină și la noi întâlniri.