marți, 20 septembrie 2016

Lecția de azi, profesia de mâine

Daniela VRABIE, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

                                                                           „Pentru a deveni un om capabil și de succes
                                                                           În orice profesie, trei lucruri sunt necesare:
                                                                           natura, studiul și practica”. 
                                                                                                             (Henry Ward Beecher )         
.
La 20 septembrie 2016, serviciul „Tineri, rebeli, ambițioși” și-a reluat activitatea după vacanța de vară, cu un alt grup de adolescenți de la Liceul Teoretic „P. Zadnipru”, clasa a IX-a, îndrumați de profesoara dna Violeta Moraru. Trainingul desfășurat a avut tema: Lecția de azi, profesia de mâine.
Tinerii de astăzi au o mare problemă legată de alegerea unei cariere, întrebări ca „Ce o să fac după gimnaziu, liceu? Ce facultate să aleg? Sunt pregătit din punct de vedere profesional și personal să îmi aleg această carieră? La cine să apelez pentru ajutor? Ce aptitudini posed?” sunt printre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun elevii pe parcursul școlii.
Această dificultate a tinerilor de a-și alege o carieră pe care să o urmeze în viitor, reprezintă una din marele probleme ale societății. Ei au nevoie de ajutor pentru a depăși această etapă problematică a dezvoltării personale și profesionale.
        Mulți dintre adolescenți sunt nehotărâți în privința carierei pe care o vor urma și caută ajutor pentru a se putea decide. În procesul de decizie vocaționala concură o multitudine de factori: familia, școala, grupul de prieteni, mass-media etc.
          Astfel pentru stabilirea unor decizii competente, elevii au fost implicați în situații pentru orientarea în viitoarea profesie.  Împărțiți în două grupe, adolescenții au avut însărcinările: Primul grup cu situația: „Imaginați-vă drumul spre îmbrățișarea unei cariere precum traversarea unui rîu de pe un mal pe celălalt. În acest moment, vă aflați pe unul dintre maluri. Ce pași ar trebui să parcurgeți pentru a ajunge pe celălalt mal?”. Al doilea grup și-au imaginat că sunt într-o excursie pe ocean. Ajungând pe o insulă și, neștiind cât timp rămân aici, trebuie să se organizeze: stabilind un set de reguli pentru grup și alegând o anumită ocupație/meserie care să corespundă cu aptitudinile lor care să fie de folos pentru perioada cât vor fi pe insulă. Au argumetat alegerea și au specificat ce știu despre această meserie.
          O altă însărcinare a fost navigarea printre aptitidini și abilități. Aflând aptitudinea prin discuții au fost incluși să citească cu atenție toate descriile și să bifeze pe cele care le sunt potrivite. Șansa lor e de partea celor pregătiți. Spre final au răspuns la un Chestionar de interese școlare, adresate elevilor.

        
  În concluzie, atunci când întâmpinaţi un obstacol legat de carieră, următorul pas, după ce aţi reuşit să vă cunoaşteţi foarte bine, este să vă documentaţi despre mediul exterior legat de subiectul deciziei pe care trebuie să o luaţi: informaţii despre piaţa muncii, despre modul în care decurge un interviu de angajare, despre competenţele cerute de angajatori în diferite domenii, despre proceduri legale, redactarea CV-ului potrivit într-o industrie anume etc. Sunt convinsă că prin lecția de azi, prin îmbinarea soluțiilor oferite cu siguranță, mulți elevi vor reuși să își contureze un viitor mai sigur, să își aleagă o carieră și să fie mai încrezători în ceea ce va urma. Această atitudine duce la valorificarea aptitudinilor și talentelor, cu alte cuvinte, la dezvoltarea personală, la realizarea unei cariere de succes.