vineri, 19 august 2016

Advocacy condimentat cu TaeBo - tactica de convingere a factorilor de decizie!!!

Irina Cucer-Cozlov

În perioada 11-15 iulie 2016 am avut oportunitatea de a participa la atelierul de instruire „Coalizare & Advocacy pentru îmbunătățirea politicilor publice" în cadrul proiectului „In Focus Advocacy” implementat de către Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova cu sprijinul financiar al IREX Moldova și Novateca: The Global Libraries Program in Moldova. Trainingul condus de formatorul de excepție Daniela Drăghici a fost unul:  informativ, practic, palpitant pentru au fost multe experimente, jocuri de rol, o implicare totală. Atât atelierul cât și proiectul mi-au creat o atitudine cu totul metamorfozată asupra percepției bibliotecilor din motivul că am fost leader. Deci, am simțit pe conștiința mea profesională responsabilitatea de a face lucrurile care se petrec în biblioteci mai vizibile, mai dinamice, mai pline de importanță. În acest context, am trasat câteva idei care cer atenția comunității bibliotecare :
ü  Colaborarea activă a bibliotecilor cu organele de resort, factorii de decizie. 
ü  Advocacy - training livrat tuturor bibliotecarilor pentru înțelegerea propriei importanțe în cadrul domeniului biblioteconomic.
ü  Voluntariat în biblioteci. Experți internaționali în domeniu și în domenii adiacente.
ü  Activități de promovare a lecturii live.
ü  Colecții pe alte suporturi decât hârtie, gadgeturi de ultima oră.
ü  Spații confortabile cu acces deschis la toate resursele pe diverse suporturi, accesibilitate 24/7, suport și facilități pentru persoane cu dizabilități.
ü  Resurse documentare în format full-text de la distanță.
ü  Utilizatorii fizici devin utilizatori virtuali cu drepturi egale la acces atât la informare cât și documentare.
ü  Publicitate în mass-media, la radiou, rețele de socializare, derularea sistematică a activităților difuzate în biblioteci la TV, reclamă pe standuri în oraș, transport.   
ü  Bibliotecari moderni profesioniști  - instruiți în diverse domenii nu doar cel biblioteconomic, motivare în diferite moduri nu doar financiar.
ü  Consolidarea comunității prin organizarea reuniunilor pentru întreg Sistemul Național de Biblioteci. 

Concluzionând cele expuse mai sus, bibliotecile devin treptat acele nuclee pe care se pot sprijini comunitățile puternice, mai mult ca atât ele devin epicentre ale tuturor acțiunilor, activităților și serviciilor organizate - ele sunt reflecția comunității.