joi, 17 martie 2016

Cuvintele ce te pot vindeca

Daniela VRABIE, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 Cuvântul e puterea pe care o avem de a ne exprima şi de a comunica, de a gândi şi de a crea evenimentele din viaţa noastră. E cea mai puternică unealtă pe care o are omul, reprezintă manifestarea fiinţei noastre spirituale, scânteia divină din interiorul nostru.in Cuvânt putem crea cel mai frumos vis şi realitate, dar şi să distrugem tot ce există în jurul nostru. Astfel, în data de 16 martie la Filiala „Transilvania” s-a defășurat atelierul de lectură din cadrul Serviciului „Adolescentul” cu tematica Jocuri de cuvinte în grup și individual, cu participarea liceenilor de la Liceul Teoretic „C. Negruzzi”, îndrumați de profesoara de limba și literatură română dna Virginia Chirița.
Primul joc propus a fost tălmăcirea Ce este cuvântul?, unde adolescenţii au răspuns într-un mod activ: Cuvântul este Comunicare, Iubire, Speranță, Armă, Duioșie, Gelozie, Invidie, Ură, Putere...                                                                                                                                   
Cuvintele pot vindeca. Cuvintele sunt cărţile noastre de vizită în plan subtil. Toate cuvintele pe care le rostim sau gândim creează realitatea noastră, se materializează. Gândurile sunt ca nişte fiinţe vii, căci ele poartă în univers informaţia furnizată de noi înşine. Ele reprezintă cea mai vie şi subtilă forţă a omului.                                                                                                       
Următorul joc – adolescenţii au fost împărţit în două echipe, dintre care fiecare echipă au ales cuvintele incrucişate din plicul respectiv și formând următoarele citate: Dacă ar trebui să-mi rezum cuvinte experienţa mea, aș spune că jocul m-a dus mereu tot mai departe, tot mai adânc în real, și filozofia mea s-ar reduce la o singură dogmă: Joacă-te (Mircea Eliade Isabel și apele diavolului) și următoarea citată a fost  Aproape întotdeauna cele mai cuprinzătoare cuvinte ale oricărui om sunt cuvintele lui de pe urmă, întrucât le spune cu cea mai adâncă dare de seamă. (Arsenie Boca).                                                                                                                     
De fapt, orice cuvânt sau gând bun sau rău poartă în el informaţii ce duc la energiile pe care le formează. Astfel: acolo unde se duce atenţia se duce şi energia. Important e ca energia şi informaţiile trimise să fie pozitive.
Jocul Prinde Cuvântul jocul sa desfăşurat în cerc, adolescenții aruncând mingea de la unul la altul spunându-i câte un cuvânt ce-l reprezintă pe colegul său. Mingea a continuat să meargă pe cerc în acelaşi mod, până când toți au avut posibilitatea să o transmită. 

Sinceritatea este cheiaSă cauţi să exprimi mereu, prin cuvânt, numai ceea ce simţi şi crezi din tot sufletul că este adevărat. Să alegi, să faci numai ceea ce este în deplin acord cu idealul tău. Să fii tu însuţi în tot ce gândeşti, afirmi şi întreprinzi. Iar ca să ajungi la asta, trebuie să cauţi permanent, să te cunoşti pe tine însuţi, să-ţi clarifici idealul, să renunţi la ideile inutile şi dăunătoare, cu alte cuvinte să devii mereu mai înţelept. Este cea mai mare realizare a vieţii unui om, pe care o poate comunica apoi şi celor din jur, chiar fără cuvinte, numai prin ceea ce este.